ワシントン大学
短期留学スペシャルプログラム“Humans and the Marine Environment” – 2016年9月14日~25日

2-1024x768

ワシントン大学シアトルキャンパスにて

R/V Centennial

課題発表する学生

今年9月8日から25日まで,学部2・3年生および大学院修士課程1年生の12名がワシントン大学フライデーハーバー臨海実験所において短期留学スペシャルプログラム”Humans and the Marine Environment”に参加しました。

本プログラムは、講義・発表・ディスカッション・フィールドワークを通じて、海洋生態学と資源管理を学ぶプログラムです。事前に渡された論文の内容に関し、パワーポイントを使って発表するなど、全員が授業に積極的に参加しました。フィールドワークでは、海岸巡検、観測船Centennialによる乗船実習を行い、エクスカーションとしてホエールミュージアム訪問、ホエールウォッチングツアーに参加しました。ホエールウォッチングツアーでは、数多くのシャチがジャンプする様子を見られただけでなく、ザトウクジラにも出会うことができました。

Objects
The oceans cover about 70 percent of the earth’s surface and play a central role determining the well being of the planet. The oceans provide us with recreation, food, and numerous other “ecosystem services”. This course provides a brief introduction as to how energy moves through ocean food webs and some the physical and biological mechanisms that influence regional productivity, and the consequences of this productivity in terms of harvestable resources including important food fishes on which people rely. The course then examines how the behavior of fishermen and managers interact to maintain viable fisheries around the world. It helps students understand why overfishing occurs, and introduces them to various methods for preventing overfishing and improving ecological, economic and community outcomes for harvesters and the post-harvest sector. The course develops some basic models, but then apply them within the context a several case studies drawn from around the world: the focus will be on understanding why the outcomes (for the stock and for the fishing industries) that observed in the case studies obtain.

Contents

1. What determines the diversity of species and their numbers/biomass?
  2. How does the physical environment influence the ecosystem? Discussions based on field observation on board R/V Centennial.
  3. Fishery Management
  4. Educational excursion for the whale museum and whale watching tour.

(上写真:フライデーハーバー臨海実験所にて (Friday Harbor Laboratories, University of Washington))